Ако не могат да се осигурят достатъчно тестове за учениците от

...
Ако не могат да се осигурят достатъчно тестове за учениците от
Коментари Харесай

Завой: Големите ученици може да се върнат на училище и без тестване |

Ако не могат да се обезпечат задоволително проби за учениците от 5 до 12 клас, тестването може да отпадне, само че това може да стане по преценка на експертните препоръки към Министерство на здравеопазването, защото крие риск от утежняване на епидемиологичната конюнктура.

Това сподели здравният министър Стойчо Кацаров на брифинг при откриването на реновирано поделение в Майчин дом. 

Той акцентира, че е коментирал с министъра на образованието и науката Николай Денков, че отпадането на тестването може да се случи единствено ако няма достатъчно проби за идната и последващата седмица . После въпреки всичко посочи, че последна дума ще имат експертните препоръки към Министерство на здравеопазването.

Кацаров напомни, че в 21 области в страната, където заболеваемостта е под 500 на 100 000, децата могат да вървят на учебно заведение, без да се тестват, на ротационен принцип. Изискването за наложително тестване е в действие единствено за останалите 7 области, които към момента са в тъмночервената зона.

Служебният министър разяснява и изискванията, при които може да се реализира присъствено образование съгласно заповедта му от 8 ноември:

" Там е казано следното: задължение на министъра на здравеопазването е да дефинира изискванията и разпоредбите да не се популяризира инфекцията в учебните заведения и че, с цел да се предпазят учители и ученици верният метод е да се прави тестване. " Така съгласно него се заобикаля хаосът, който провокира непрекъснатото слагане под карантина на един или различен клас. 

Кацаров за следващ път акцентира, че закупуването и обезпечаването на тестванията не влиза в отговорностите на здравното министерство, само че то се е заело, тъй като сходно тестване се прави за пръв път и МОН е имало потребност от помощ.

По думите му всеки може да си закупи нужните проби, включително и самото учебно заведение. 

Здравният министър внесе изясненост и по доставките на поръчаните щадящи проби за дребните възпитаници:

" До този момент Министерство на опазването на здравето е доставило 1,5 млн. щадящи теста. По предходна социална поръчка би трябвало да доставим още 600 000. 200 000 от тях са налични в склада у нас, само че 400 000 към момента не са пристигнали.  Това е поръчка отпреди 2 седмици, крайният период за осъществяването ѝ беше предишния петък, само че до през днешния ден не са получени. Най-късно до този петък би трябвало да дойдат, сега са на разнообразни митници в Европа . Миналата седмица пуснахме нова покана за социална поръчка, сключихме контракт през вчерашния ден за нови 2,7 млн. теста , които би трябвало да бъдат доставени до 9 декември. От контрактувани общо 4 млн. и 800 000 щадящи теста, са доставени 1,5 млн. и има 200 000 на склад у нас ", заключи министърът.

Той посочи, че по оценка на здравното министерство тези проби са задоволителни за всички възпитаници в страната най-малко доникъде на януари и увери, че се прави всичко допустимо, само че нещата не зависят от Министерство на здравеопазването и даде образец:

" Единият от случаите е с към 300 000 теста които би трябвало да бъдат получени до петък, само че са на митница в Унгария. "

Министърът сподели още, че учениците от 8 до 12 клас могат да се изследват и с проби за възрастни , само че посочи, че преценката не е в неговите пълномощия.

" Ако МОН реши и изиска такива проби, ние имаме налични и незабавно можем да ги предоставим по области. Министър Денков обаче предизвести, че би трябвало да се изиска единодушие от родителите ", сподели той.

Стойчо Кацаров разяснява и влезлите в действие от 1 декември нови ограничения като уточни, че са " затегнати, а не разхлабени ":

" От 1 декември идващите от Европейски Съюз и Европейското икономическо пространство могат да влязат в страната, в случай че имат дигитален документ. Ако български жител идва от страна в тъмночервена зона, се подлага на наложителна 10-дневна карантина. За всички граждани извън ЕС, които са от страни в алената зона като Южна Африка и други африкански държави въобще е неразрешено да влизат на територията на страната. "

Според министър Кацаров рестриктивните мерки не работят и единственото, които може да ни защищити от усложняване на епидемиологичната конюнктура, е имунизацията.

Той сподели още, че ваксини за децата от 5 до 11 година се чака да се появят не по-рано от 15 декември. У нас евентуално ще бъдат налични от януари идната година.
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР